Megjelent a daganatos nőbetegek termékenységének megőrzéséről szóló szakmai irányelv

Megjelent a daganatos nőbetegek termékenységének megőrzéséről szóló szakmai irányelv


Megjelent a daganatos nőbetegek termékenységének megőrzéséről szóló szakmai irányelv

Magyarországon évente átlagosan mintegy 2000 termékeny korú, 40 év alatti nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú daganatos megbetegedést. A termékenység megőrzését célzó korszerű eljárások már évtizedek óta elérhetők a termékeny korú nők számára, ezen eljárások alkalmazásával pedig a gyógyulást követően a páciensek esélyt kaphatnak a családalapításra. 

A daganatos megbetegedések esetszáma az életkorral nő. Miután a családalapítás ideje egyre jobban kitolódik, folyamatosan nő azon daganatos betegek száma, akiknél az onkológiai kezelések termékenységre gyakorolt hatása komoly jelentőséggel bír.

Az Egészségügyi Közlöny 2023. március 28. napján megjelent kiadásában olvasható A Belügyminisztérium egészségügyi szakmai irányelve a daganatos nőbetegek termékenységének megőrzéséről.

Az egészségügyi szakmai irányelvben megfogalmazott ajánlások sorozata az elérhető legmagasabb szintű tudományos eredmények, a klinikai tapasztalatok, az ellátottak szempontjai, valamint a magyar egészségügyi ellátórendszer sajátságainak együttes figyelembevételével kerülnek kialakításra. Az irányelv szektorsemleges módon fogalmazza meg az ajánlásokat. Bár az egészségügyi szakmai irányelvek ajánlásai a legjobb gyakorlatot képviselik, amelyek az egészségügyi szakmai irányelv megjelenésekor a legfrissebb bizonyítékokon alapulnak, nem pótolhatják minden esetben az egészségügyi szakember döntését, ezért attól indokolt esetben dokumentáltan el lehet térni.

Az Egészségügyi Közlöny elérhető ITT, az Irányelv a 869. oldaltól olvasható el.