Házasság hete - állandó megújulás

Házasság hete - állandó megújulás


Több mint 20 évvel ezelőtt Angliából indult útjára az a programsorozat, amely minden évben a család és a házasság fontosságát helyezi középpontba. Az 1997 óta létező kezdeményezés idei mottója az állandó megújulás, ezzel összefüggésben Dr. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humánreprodukciós Igazgatóságának vezetője volt a Kossuth Rádió Délelőtt című műsor vendége. A beszélgetésben szóba került, hogy milyen okok állnak a termékenységi és a nemzőképességi zavar kialakulása mögött, valamint milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a vágyott gyermek megérkezésé érdekében.

A meddőség népbetegség, minden 6. nőt és férfit érint. Termékenységi- és nemzőképességi zavarról akkor beszélünk, ha egy év rendszeres és fogamzásgátlás-mentes házasélet ellenére sem jön létre a kívánt terhesség. 35 éves életkor felett már 6 hónap sikertelen próbálkozás után érdemes szakorvoshoz fordulni, 40 éves kor felett pedig szinte azonnal.

Az életkornak, valamint a nők és a férfiak életmódjának meghatározó jelentősége van abban, hogy egy pár természetes úton szülővé válhat. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél napjainkra meghaladja a 30 évet, azonban a termékenység ekkor már csökkenésnek indul. Ez a folyamat 35 éves kor felett jelentősen felgyorsul, 40 évesen pedig a természetes fogantatás esélye rendkívül alacsony.

A dohányzás, a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás, illetve a kórosan alacsony vagy magas testsúly is jelentős termékenységcsökkentő tényezők lehetnek. 

Az IVF a leggyakrabban alkalmazott asszisztált reprodukciós eljárás, amelynek legfőbb jellemzője, hogy a megtermékenyülés és az embriófejlődés nem a természetes környezetben, hanem mesterséges körülmények között, az embriológiai laboratóriumban történik.

A teljes beszélgetés visszahallgatható 09:07:36-tól ITT.