A meddőség népbetegség! Mit tehetünk ellene?

A meddőség népbetegség! Mit tehetünk ellene?


A meddőség népbetegség! Mit tehetünk ellene?

Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Igazgatóságának (HRI) vezetője a Magyar Katolikus Rádió, Kerengő című közéleti magazinjának a vendége volt. A beszélgetésben meghatározták az érintettek körét, emellett szóba kerültek a termékenységi és nemzőképességi zavarok okai, a befolyásoló tényezők és a
lehetséges megoldások.

Világviszonylatban a felnőttek 17,5%-a termékenységi- és nemzőképességi zavarral küzd, vagyis miden 6 emberből 1. A gyermekre váró párok 15-20 %-át érinti a meddőség hazánkban, azaz Magyarországon minden ötödik párkapcsolatban nehézségbe ütközik a tervezett teherbeesés, és növekvő tendencia figyelhető meg ezen a téren, ahogyan az egész világon.

Az életkor a legfontosabb faktora annak, hogy milyen eséllyel lesz a pároknak gyermeke – hangsúlyozta a HRI igazgatója, aki hozzátette, hogy a nőknél 40 éves korban nagyon alacsony már a várandósság esélye, 45 éves korban pedig vége van a reproduktív kornak.
A nők életkorának előrehaladtával csökken a petesejtek száma, és ezzel párhuzamosan csökken a petesejtek minősége is. A férfiak esetében az életkorral járó nemzőképesség csökkenésnek nincs olyan éles határa, mint a nők termékenységcsökkenése esetén, azonban a meddőségek hátterében 40%-ban férfi eredetű probléma áll.

A gyermektelenség legfőbb oka a kései gyermekvállalás - az interjú során szóba került a Kopp Mária Intézet kutatása is. Elengedhetetlen a megfelelő edukáció. Szintén egy felmérés során derült ki, hogy az érintettek jellemzően 10 évvel későbbre teszik a reproduktív életkoruk végét - emlékeztetett Dr. Vesztergom Dóra, aki kitért a Termékenységtudatosság hete sikeres megvalósítására is.

Bizonyos betegségek mellett az életmód, alkoholfogyasztás, dohányzás, túlsúly vagy kóros soványság is fontos szerepet kap, mert valamennyi meddőséghez vezethet. De a férfiak esetében kiváltó ok lehet a rendszeres szauna használat is, a testépítők esetében pedig a szteroid fogyasztás is rendkívül káros lehet, vagyis teljesen leállíthatja a herékben a spermiumtermelést.

A HRI vezetője kérdésre válaszolva elmondta, alapvetően tévhit, hogy ha valaki bekerül egy lombikcentrumba, biztosan lombikkezelést fognak csinálni. Minden esetben a párt kivizsgálják. Mind a két oldalon párhuzamosan elindítják a vizsgálatokat. A probléma feltárása és megoldása után sok esetben nem kizárt a természetesen úton bekövetkező gyermekáldás.

A teljes beszélgetés visszahallgatható:

Fotó: Magyar Katolikus Rádió (Dr. Vesztergom Dóra, Pozsgai Nóra)