Termékenységtudatosság

Termékenységtudatosság

Termékenységtudatosság

Az életkor, valamint a nők és a férfiak életmódja meghatározó fontosságú a tekintetben, hogy természetes úton szülőkké válhatnak-e. A gyermekvállalás átlagos életkora a nőknél nagymértékben növekedett, mára meghaladja a 30 évet. Eközben a nők termékenységének kismértékű csökkenése már 25-29 kor között elkezdődik, 35 éves koruk felett pedig jelentősen felgyorsul ez a folyamat, míg 40 éves korban a természetes fogantatás esélye már rendkívül alacsony.

Általánosan ismert, hogy a dohányzás és a nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás jelentős termékenységcsökkentő tényezők, ugyanakkor az elhízásnak kevesebben tulajdonítanak jelentőséget, annak ellenére, hogy a kórosan alacsony vagy magas testsúly ugyancsak rontja a fogantatás esélyét. 

A termékenységi vagy nemzőképességi zavarokért felelős tényezők nagy részét (petefészek működés, spermiumszám stb.) nem tudjuk befolyásolni. Ugyanakkor van számos olyan körülmény, amelyen változtathatunk és azáltal eredményesebb lehet a kezelés, vagy akár természetes úton is bekövetkezhet a várandósság. Nélkülözhetetlen a dohányzásról történő leszokás. A megfelelő összetételű és kalóriatartalmú (például a mediterrán típusú) diéta, a rendszeres testmozgás és szükség esetén a gyógyszeres kezelés segítheti a fogyást, javítja a keringést és ezáltal támogatja a beágyazódást. Az extrém fizikai terhelés azonban akár a menstruációs ciklusokat is felboríthatja. A gyermekvállalás előtt álló hölgyeknek a napi 400 mg folsav szedése és a D vitamin pótlása is ajánlott.

Ha termékenység témája kerül terítékre, mindig a női oldalra asszociálunk, holott a meddő párok 50%-ánál a férfi oldalnál keresendő a gyermektelenség oka. Továbbá azzal sem kalkulálunk általában, hogy az idő múlásávala a férfi  megtermékenyítő-képessége is csökken.

Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos is arra bíztatja az érintett párokat, hogy minél előbb forduljanak szakemberhez, hiszen sok esetben már egy életmódváltás is jelentős eredményekkel járhat, akár már 3 hónap után is.