GYIK

GYIK

Milyen asszisztált reprodukciós eljárások léteznek?

Inszemináció:
A folyamat során a pár férfi tagjának (egyes esetekben donornak) spermamintáját átmossák és a koncentrált, mozgó spermiumokat egy katéter segítségével a nő méhébe helyezik. A spermiumok a petevezetőn felúszva eljutnak a petesejtig, a termékenyülés és embriófejlődés az anya szervezetén belül folytatódik.

Lombikkezelés, művi megtermékenyítés, lombikbébi program:
A folyamat során a petesejteket egy műtét során kinyerik, majd ezeket az IVF laboratóriumban mesterségesen termékenyítik, a létrejött embriókat pedig „tenyésztik”, gondozzák a beültetésig.

A beültetés során az embriót az anyaméhbe visszahelyezik, hogy ott beágyazódhasson és folytathassa fejlődését. Lombikkezelés során tehát a termékenyítés és a korai embriófejlődés testen kívül, a laboratóriumban történik.

Petesejt donáció:
Egyes esetekben előfordulhat, hogy a pár női tagja nem képes normál minőségű petesejteket előállítani, de egyébként a terhesség kihordására és szülésre alkalmas és arra vágyik is. Ilyenkor van lehetőség arra, hogy a lombikkezelés során egy önzetlen adományozó által felajánlott petesejteket használjanak fel, a létrejött embriót pedig a meddő anya méhébe ültessék vissza, így bár genetikailag nincs kapcsolat az anya és a gyermek között, ő hordja ki és ő szüli meg a gyermeket. Az apa viszont genetikailag is a gyermek szülője. 

Embrió donáció:
A folyamat során korábban, más párok kezelése során létrehozott embriót ültetnek vissza a meddőségi kezelésben részt vevő nő méhébe. Hasonlatos az örökbefogadáshoz, genetikailag a pár egyik tagjának sincs kapcsolata a gyermekkel, de azt a nő hordja ki és szüli meg.

Milyen esetben javasolt a lombikkezelésben való részvétel?

Minden beavatkozás személyre szabottan, szakorvosi konzultációt és megfelelő vizsgálatok lefolytatását követően történik
A szakorvosi vizsgálatot követően lombik kezelésen vehetnek részt, akiknél fény derül: 

 • petevezeték eredetű meddőségre
 • súlyos endometriózisra 
 • súlyos férfi eredetű meddőségre
 • ovulációs zavarra
 • csökkent vagy elégtelen petefészek működésre kombinált indikációra; tehát több, önmagában indokként nem elegendő probléma együttes megléte esetén

Kik vehetnek részt a lombik kezelésben?

Az előző pontban részletezett, szakmai javallatok fennállása esetén a 

 • házastársak,
 • közjegyző által nyilvántartásba vett élettársi kapcsolatban élő nő és férfi,
 • egyedülálló nő, ha meddőséggel diagnosztizálták, vagy életkora indokolttá teszi,
 • a lombikkezelésben való részvétel további feltétele, hogy a pár női tagja még nem töltötte be a 45. életévét, és az eljárással orvosilag megalapozottan esélye van egészséges gyermeket szülni.

Mikor nem végezhető el reprodukciós beavatkozás?

Egyes speciális esetekben egyéb szakmai javallatok fennállása mellett sem végezhető el az asszisztált reprodukciós kezelés. Ezeket a kezelőorvosnak kell megállapítani.
Ilyen okok például:

 • allergia bizonyos altatószerekre,
 • ha a kezelésben részt vevő nő nem rendelkezik megfelelő méhhel,
 • nem kellően diagnosztizált emlődaganat esetén,
 • ha a terhesség a nő életét súlyosan kockáztatja,
 • fertőző betegség (pl HIV) aktív szakaszában, stb.

Hogyan vehető igénybe ivarsejt donáció Magyarországon?

Az ivarsejtek adományozása csak önzetlen, szolidaritásból fakadó felajánlás esetében lehetséges
Ivarsejt adományozó csak 35. életévét be nem töltött, cselekvőképes személy lehet.
Ivarsejt adományozásért ellenérték nem kérhető és nem adható, de az ivarsejt adományozó adományozással összefüggő szükséges és igazolt költségeit és jövedelemkiesését meg kell téríteni.

Petesejt adományozás

Petesejtek adományozására anonim és irányított módon is van lehetőség.
Az anonim petesejtdonáció esetében a donor és a befogadó fél nem ismerik egymást, és később sem kaphatnak információt a másik félről.
Irányított petesejtdonáció esetén az adományozó a befogadó fél törvényben rögzített közeli hozzátartozója vagy rokona

Hímivarsejt adományozás

Hímivarsejt adományozására a petesejt adományozással ellentétben csak anonim módon van lehetőség.
Adományozott hímivarsejtet a felhasználását megelőzően legalább 6 hónapig fagyasztva kell tárolni. Felhasználni kizárólag abban az esetben lehet, ha a donor jogszabályban meghatározott szűrési eredményei negatívak.

Van-e lehetőség Magyarországon embriódonációra?

Igen. A meddőségi kezelésben korábban részt vett párok a fagyasztva tárolt embrióikat anonim módon felajánlhatják más, gyermekre vágyó nők/párok számára. Az embriók felajánlására a tárolást végző IVF intézetnél van lehetőség. Az ilyen módon felajánlott embriók fogadása javasolt olyan esetekben, amikor mindkét fél részéről ivarsejtadományozás lenne szükséges, vagy ha ivarsejtadományozás nem érhető el.