Babavárás mikrohullámú sütő nélkül?

Babavárás mikrohullámú sütő nélkül?


Babavárás mikrohullámú sütő nélkül?

Több tanulmány is foglalkozik a mikrohullámú sütők használatának egészségre gyakorolt hatásaival, azok lehetséges következményeivel. A helyes használattal összefügésben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már korábban kifejtette álláspontját

A mikrohullámú sütőben főtt ételek ugyanolyan biztonságosak és ugyanolyan tápanyagértékkel bírnak, mint a hagyományos sütőben. A fő különbség e két főzési mód között az, hogy a mikrohullámú energia mélyebbre hatol az ételbe, és lerövidíti a hővezetés idejét, ezáltal csökkentve a teljes főzési időt.

A mikrohullámú sütőben főtt étel nem válik „radioaktívvá”. A mikrohullámú sütő kikapcsolása után sem marad a mikrohullámú energia a készülék belsejében, sem az ételben. Ebből a szempontból a mikrohullámú sütők fényként működnek; ha az izzót kikapcsolják, nem világít „nem marad fény”.

A brit közmédia (BBC) honlapján közölt cikkben több aspektusból vizsgálták meg a kérdést, amely a WHO megállapításain túl rávilágít arra is, hogy más aggodalmak is felmerülnek: 
•    az élelmiszerek mikrohullámú sütése tápanyagveszteséget okoz-e, 
•    az élelmiszerek műanyagban való melegítése hormonzavart válthat-e ki?

Egyes vizsgálatok kimutatták, hogy mikrohullámú sütő használata közben a zöldségek elveszítik tápértékük egy részét. A cikk emlékeztet arra a kutatásra is, amely szerint a mikrohullámú sütő eltávolította a flavonoidok - gyulladáscsökkentő hatású növényi vegyületek - 97%-át a brokkoliból. Ez harmadával több kárt jelent, mint a forralás.

A BBC cikke emlékezetet arra is, hogy nem mindegy, milyen edényben melegítjük meg az ételt: gyakran a mikrohullámú sütőben a csomagolásban sütjük meg az ételeket, azonban a szakemberek figyelmeztetnek a ftalátok elfogyasztásának veszélyeire is. Hőnek kitéve ezek a műanyag adalékok lebomlanak, és az élelmiszerekbe szivároghatnak. (A ftalátok az egyik leggyakrabban használt lágyítószerek, amelyeket a műanyag rugalmasabbá tételére használnak, és gyakran megtalálhatók elvihető ételtartókban, műanyag fóliákban és vizes palackokban.)

A ftalátok a pajzsmirigyhormonok potenciális károsítói is - erről már Leonardo Trasande, a New York-i Orvostudományi Iskola környezetgyógyászati és népegészségügyi professzora beszélt. Többek között ezek a hormonok kulcsfontosságúak a csecsemők agyának terhesség alatti fejlődésében.  

A hazai Nemzeti Népegészségügyi Központ is leírást közölt a ftalátok hatásairól:
Több olyan ftalát ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket (pl.: termékenység csökkenése, spermiumszám csökkenés, korai pubertás, rejtettheréjűség, húgycső rendellenességek, policisztás petefészek, endometriózis). Káros hatásúak lehetnek az idegrendszer fejlődésére (pl.: figyelemzavar, hiperaktivitás, autizmus spektrum zavar, tanulási nehézségek) és megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat, valamint elhízást okozhatnak. A legtöbb ftalát a szervezetbe kerülve az anyagcserének köszönhetően gyorsan lebomlik egyszerűbb összetevőkre, majd a kiválasztás során távozik a szervezetből.

Egy 2011-es tanulmányban a kutatók több mint 400 élelmiszer tárolására tervezett műanyag edényt vizsgáltak meg, és arra a következeztetésre jutottak, hogy a legtöbb esetben, mikrohullámú sütő használata közben, olyan vegyszerek szivárogtak ki, amelyek megzavarhatják a hormonháztartást.

A biszfenolt szintén gyakran használják műanyag termékekben is. Egy 2020-as vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy belélegzése vagy elfogyasztása megzavarhatja a sejtek és a hormonok viselkedését. A kutatók szerint ez daganatos megbetegedéshez, hormonális zavarokhoz, termékenységi problémákhoz vezethet, és az immunrendszerre is hatással lehet. Ugyanakkor megállapították, hogy még sokkal több kapcsolódó kutatásra van szükség. Jelenleg lényegesen több bizonyíték áll rendelkezésre a ftalátok egészségügyi hatásairól.

További írások a témában:
•    Tényleg káros a mikrós étel? Van néhány dolog, amire oda kell figyelni az egészségünk érdekében
•    Ftalátok
•    Is it safe to microwave food?
•    Radiation: Microwave ovens
•    An insight into bisphenol A, food exposure and its adverse effects on health: A review